משטרת התנועה מבצעת כעניין שבשגרה בדיקות לזיהוי נהיגה בשכרות, הנחשבת מסוכנת ואסורה על פי חוק. אם אתם נוהגים לצאת ולבלות, בוודאי נתקלתם בעבר בניידות המשטרה המבצעות בדיקות אלה לנהגים באופן אקראי – וייתכן שאף נדרשתם לבצע בדיקה זו.
מטרתה של בדיקת הינשוף היא בראש ובראשונה לבחון אם בגופו של הנהג קיימת כמות גבוהה יותר של אלכוהול מזו המותרת בחוק, ובהמשך גם לכמת אותה באופן מדויק. הבדיקה עצמה מורכבת ממספר שלבים או "מבחנים" שעל הנהג לעבור, בעוד על השוטר עצמו מוטלות מספר חובות, אך באופן כללי מותר לו לדרוש מכל נהג לבצעה גם בלי חשד סביר. אם נתפסתם על נהיגה בשכרות מומלץ למהר ולפנות אל עורך דין תעבורה, אשר יפעל למען זיכוי או הקלה בעונש תוך בחינת ההליך שעברתם וחריגות שהתרחשו בו.זי
חובות השוטר
כאמור, בדיקת הינשוף מחייבת גם את השוטר שעוצר אתכם במספר פעולות. ראשית, עליו להסביר לכם בדיוק מהי המשמעות של הבדיקה ושל תוצאותיה, כלומר מה יקרה אם תימצאו נוהגים בשכרות. כמו כן, חשוב לדעת שאינכם חייבים להסכים לעבור בדיקת ינשוף, כך שלמעשה השוטר אינו דורש, אלא מבקש מכם לבצע את הבדיקה וחייב לקבל את הסכמתכם באופן מפורש.
במילים אחרות, מותר לכם לסרב לבדיקה – ואם תעשו כן, הבדיקה לא תתבצע. יחד עם זאת, מומלץ להיענות לבקשת השוטר מאחר שעל פי חוק, אדם המסרב לעבור בדיקת ינשוף נחשב באופן אוטומטי כנוהג תחת השפעת אלכוהול. בתוך כך, אם הנכם מסרבים להיבדק, השוטר חייב להסביר לכם מהן ההשלכות המשפטיות, שהן כאמור אשמה בעבירת נהיגה בשכרות.
3 בדיקות עיקריות
לאחר שעברתם את המפגש הראשוני עם השוטר, יהיה עליכם לבצע בדיקה ראשונית באמצעות מכשיר קטן המכונה נשיפון. תוצאותיה יראו בפשטות אם ריכוז האלכוהול בדמכם גבוה או נמוך מהמותר בחוק, ואם התוצאות נמוכות, על השוטר לשחרר אתכם לדרככם. בתוך כך, השוטר גם רשאי לבקש מכם לעבור בדיקה נוספת לאיתור נהיגה בשכרות המכונה בדיקת מאפיינים, אשר מורכבת מהליכה בקו ישר, נגיעה עם אצבע באף ועמידה יציבה לחצי דקה.
אם הבדיקות הראו על מצב שכרות, תידרשו להיכנס לניידת או להתלוות אל השוטר לתחנה. שם תעברו בדיקת ינשוף במכשיר גדול יותר מהינשופון, שמסוגל להצביע על שיעור האלכוהול בדמכם. יש לציין כי את בדיקת הינשוף אסור לשוטר לבצע לפני שחלפו 15 דקות מרגע שעצר אתכם. כאמור, לעתים קרובות מתרחשות חריגות וטעויות בהליך שתואר לעיל, ואף בשרשרת העברת הבדיקות שלאחר מכן. עו"ד תעבורה מנוסה בהחלט מסוגל להבחין בחריגות אלה, המשמשות אמצעי מרכזי לזיכוי הנאשם ולהקלה בעונש.
- אחוז אלכוהול מותר – מהו? - 22 בינואר 2015
- השבתת רכב – והפעולות שניתן לבצע לביטולה - 19 בינואר 2015
- נהיגה בקלות ראש – מהי ומה עונשה? - 13 בינואר 2015